Rolul proiectării unei infrastructuri construite este adesea minimalizat atunci când sunt aduse în discuție performanța și eficiența energetică a unei clădiri, care depinde de factori diverși precum utilizarea clădirii, comportamentul ocupanților, condiții meteorologice sau materialele și sisteme de înaltă performanță integrate într-o clădire.
Pot cele mai avansate tehnologii să schimbe clădirile astfel încât acestea să răspundă și să se adapteze la cerințele utilizatorilor și la schimbările mediului extern? Pot acestea înlocui un design optim?
Deși putem avea impresia că importanța proiectanților și a arhitecților scade pe măsură ce sistemele și tehnologiile de construcție devin mai performante, vom arăta în cele ce urmează că rolul unui proiect bun este mai important ca niciodată.
Proiectarea – prima etapă a unei construcții
Etapa de proiectare este critică și include următoarele aspecte:
- Transformarea fiecărei cerințe într-o specificație completă care acoperă fiecare aspect al proiectului și fiecare tip de instalații integrate în clădire
- Planificarea și evaluarea potențialelor riscuri
- Obținerea aprobărilor și avizelor necesare pentru a trece la faza de dezvoltare
3 motive pentru care proiectarea este importantă
- Integrează tehnologii de construcții performante.
În prezent, există o gamă largă de noi tehnologii care potențează performanțele unei clădiri. Tocmai din această cauză proiectarea a devenit nu doar mai complexă, ci și mai importantă. Tehnologiile performante nu pot suplini un design deficitar și nu vor contribui la o performanță crescută a clădirii dacă nu sunt bine proiectate și integrate de la început. Așadar un design optim care integrează toate elementele în mod corect este singura modalitate de a ne asigura că obținem rezultate așteptate ]n termeni de eficiență energetică și de mediu, confort etc
- Promovează sustenabilitatea
Conform studiilor, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din emisiile totale de carbon. Modernizarea clădirilor existente și proiectarea unora noi poate fi un mod excelent de a reduce amprenta de carbon. Creșterea populației va duce la o cerere mare de clădiri noi, iar pentru a nu afecta și mai mult mediul, performanța de mediu a clădirilor va fi din ce în ce mai importantă. Este rolul proiectanților să integreze în designul clădirilor materiale și echipamente cu impact redus asupra mediul.
- Îmbunătățește starea de sănătate a ocupanților
Proiectarea unei clădiri are impact asupra sănătății mentale și fizice a ocupanților. Spațiile de lucru în plan deschis, de exemplu, ajută la colaborare și comunicare. Utilizarea extensivă a iluminatului natural este un aspect la fel de important al designului clădirilor deoarece îmbunătățește starea de spirit și influențează pozitiv creativitatea și învățarea.